Veelgestelde vragen
Wat is Letselschade?
Letselschade is de schade die u nu of in de toekomst lijdt als u bij een ongeval betrokken bent geraakt. Het is de schade als gevolg van een verkeersongeluk, een bedrijfsongeval of een ander soort ongeval. U bent het slachtoffer en een ander is aansprakelijk. Een letselschade-expert kan u helpen met de juridische afwikkeling van de zaak en zorgt dat u een vergoeding krijgt voor alle schade.
Wanneer heb ik recht op schadevergoeding?
Wanneer u het slachtoffer bent van een ongeval waar iemand anders de veroorzaker van is, dan is de andere partij over het algemeen aansprakelijk voor de schade die u lijdt. Dat kan de schade zijn als gevolg van een verkeersongeluk, een bedrijfsongeval of een ander soort ongeval. U bent het slachtoffer en een ander is aansprakelijk. Een letselschade-expert helpt u met de juridische afwikkeling van de zaak en zorgt dat u een vergoeding krijgt voor alle schadeposten.
Welke schade krijg ik vergoed?
Bij letselschade gaat het om alle schade die u lijdt door een ongeval. Nu, maar ook in de toekomst. Dat kan financiële schade zijn, maar ook geestelijke (immateriële) schade. De totale schade kan heel groot zijn omdat een ongeval ingrijpende consequenties op uw leven kan hebben.
U krijgt een vergoeding voor alle schade die u lijdt als gevolg van het ongeval. We hebben een aantal schadeposten voor u op een rijtje gezet:
- Medische kosten
- Kosten voor het verblijf in een ziekenhuis of revalidatiecentrum
- Het verlies van arbeidsvermogen omdat u uw werk niet meer (volledig) kunt doen
- Kosten voor aanpassingen in uw woning. Of verhuiskosten als u niet meer in uw woning kunt blijven wonen
- Kosten voor aanpassingen en hulpmiddelen. Bijvoorbeeld aanpassingen aan uw auto
- Studievertraging
- Kosten voor huishoudelijke hulp
- Eigen bijdrage / eigen risico zorgverzekering
- Reiskosten en de kosten van vervoersvoorzieningen
- Kosten voor persoonlijke verzorging
- Kosten in verband met zelfwerkzaamheid. Als gevolg van het ongeval kunt u niet meer alles zelf doen en moet u iemand inschakelen voor klussen in of rondom uw woning
- Verhoogde economische kwetsbaarheid. Het is moeilijk voor u om weer een baan te vinden
- Smartengeld
Wat is immateriële schade?
Een ongeval treft u niet alleen in uw portemonnee. Naast financiële schade kunt u na een ongeval ook te maken krijgen met immateriële schade. Met pijn en verdriet. Of het verlies van levensvreugde na een ongeval of medische fout. Misschien houdt u lichamelijke klachten over aan een ongeluk. Of heeft u blijvende littekens. Het kan ook zijn dat u uw werk, hobby of sport niet meer kunt uitvoeren. Bij Atlas Letselschade besteden we naast alle materiële schade ook veel aandacht aan de compensatie van de immateriële schade die u lijdt als gevolg van een ongeval.
Waarom zou ik een Letselschade expert inschakelen?
Een letselschadezaak is een complex juridisch traject. U krijgt te maken met het formeel aansprakelijk stellen van de veroorzaker van het ongeval, u moet medische dossiers opvragen en onderhandelen met verzekeraars. Bovendien moet u een juiste inschatting maken van alle schadeposten. En daarbij moet u zichzelf natuurlijk niet tekort doen. Een letselschade expert zorgt ervoor dat alle juridische en administratieve zaken zo goed mogelijk voor u geregeld worden. U hoeft daarvoor niet te betalen. De experts gaan voor u aan het werk, zodat u in alle rust de tijd kunt nemen om te herstellen en de draad weer op te pakken.
Waarom moet ik juist kiezen voor Atlas Letselschade?
Als u kiest voor Atlas Letselschade, dan kiest u voor deskundige juridische bijstand door ervaren juristen. Wij helpen u bij het verhalen van alle schade. Het is de schade die u nu lijdt, maar ook alle toekomstige schade. We doen dat op een persoonlijke en klantvriendelijke manier, waarbij we uitgebreid de tijd nemen voor u. Onze focus ligt op aandacht, begrip en communicatie. Dat merkt u aan onze werkwijze. Uiteraard beschikken we over het Nationaal Keurmerk Letselschade. Wij wikkelen de juridische, administratieve en financiële kant van de letselschadezaak voor u af, zodat u zich kunt op richten op uw herstel. U hoeft ons niet te betalen voor onze ondersteuning.
Wat zijn de kosten voor het inschakelen van een letselschade adviseur?
U hoeft niets te betalen. De dienstverlening van Atlas Letselschade is voor u als cliënt altijd kosteloos. Wij maken uiteraard wel kosten, want we willen u zo goed mogelijk begeleiden. Onze vergoeding om u te helpen, wordt betaald door degene die aansprakelijk is voor het ongeluk. Zo is het geregeld in de Nederlandse wet.
.
Vragen over het ongeval
Van welke ongevallen wordt schade vergoed?
Letselschade is de schade die u lijdt als u bij een ongeval betrokken bent geraakt. Dat kunnen verschillende soorten ongevallen zijn. Bijvoorbeeld een verkeersongeluk of een bedrijfsongeval of. Andere voorbeelden zijn ongevallen met dieren, bijvoorbeeld een hondenbeet. Of ongevallen als gevolg van wegbeheerderszaken, zoals een losse stoeptegel waarover u valt. Bij letselschade bent u het slachtoffer en is een ander aansprakelijk voor de schade die u lijdt.
Wat kan ik zelf doen na een ongeval?
Er zijn verschillende dingen die u zelf kunt doen direct na een ongeval.
- Probeer kalm te blijven
- Leg zoveel mogelijk feiten vast
- Maak foto’s
- Noteer de gegevens van de tegenpartij en van eventuele getuigen
- Vul het schadeformulier in. Als u geen schadeformulier heeft, kunt u de Schadeapp gebruiken.
- Zoek binnen 48 uur medische hulp
- Informeer uw eigen verzekeraar
- Neem direct contact met ons op, dan helpen wij u vanaf dat moment verder
Wanneer neem ik contact op met een letselschade expert?
Probeer zo snel mogelijk contact op te nemen met een van onze adviseurs. Hoe eerder u contact opneemt met ons, hoe sneller we u kunnen helpen. Meestal zijn we in het weekend en ’s avonds ook telefonisch bereikbaar. Mocht het niet lukken om ons te pakken te krijgen, vul dan ons contactformulier in, dan bellen we u gegarandeerd de volgende ochtend terug.
.
Vragen over de procedure
Hoe verloopt een letselschadetraject?
Een persoonlijke en professionele aanpak, daar kunt u op rekenen bij Atlas Letselschade. Ieder traject verloopt volgens een duidelijk en gestructureerd stappenplan. Zo weet u precies waar u aan toe bent. Het gaat om de volgende stappen:
Stap 1. Telefonische intake
Stap 2. Intakegesprek
Stap 3. Aansprakelijkstelling
Stap 4. Verhalen van de geleden schade en verzoek om voorschot(ten)
Stap 5. Medische eindtoestand
Stap 6. Afwikkeling van de zaak
Stap 7. Sluiting van uw zaak
Stap 8. Evaluatie
Klik hier om meer te lezen over de verschillende stappen uit ons stappenplan.
Wat is aansprakelijkstelling?
Een van de eerste dingen die wij doen voor onze cliënten in een letselschadezaak is het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Zonder een aansprakelijke partij kunnen wij uw schade niet verhalen. Een aansprakelijkstelling is een rechtshandeling. Afhankelijk van uw situatie kan het enige tijd in beslag nemen. Wij regelen alles voor u en houden u van de voortgang op de hoogte.
Wat is smartengeld?
Veel mensen krijgen naast financiële schade ook te maken met immateriële schade. Bijvoorbeeld met pijn en verdriet. Met blijvende lichamelijke klachten na een ongeluk. Het kan ook zijn dat u uw werk, hobby of sport niet meer kunt uitvoeren. Smartengeld is de financiële vergoeding voor deze immateriële schade. Bij Atlas Letselschade besteden we veel aandacht aan de compensatie van de immateriële schade die u lijdt als gevolg van een ongeval.
Op hoeveel smartengeld mag ik rekenen?
We begrijpen dat dit een belangrijke vraag voor u is, maar we kunnen daar niet direct een antwoord op geven. Iedere persoon is uniek en ieder ongeval is anders. De hoogte van het smartengeld is van veel factoren afhankelijk. Wat zijn de exacte gevolgen van het ongeval voor u? Wat is uw leeftijd? Welke medische aspecten spelen er allemaal? Heeft u te maken met blijvende schade? Kunt u uw werk nog uitvoeren na het ongeval? Sommige letselschadebureaus kiezen ervoor om indicatieve bedragen te noemen. Wij doen dat juist niet. We gaan liever met u het gesprek aan, zodat we u een eerlijk en reëel beeld kunnen geven van waar u op mag rekenen.
Hoe lang duurt een letselschade zaak?
Het is heel lastig om aan te geven hoe lang een letselschadezaak gemiddeld duurt. Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Soms kan er discussie ontstaan waardoor het meer tijd in beslag neemt. Als we voor u aan de slag gaan en uw situatie goed kennen, kunnen we hier wel wat meer over zeggen. We houden u tijdens het traject altijd goed op de hoogte van de voortgang.
Wat kunt u verwachten van onze letselschade adviseurs?
Een persoonlijke en professionele aanpak, dat is waar we bij Atlas voor staan. Omdat elke letselschadezaak weer anders is, leveren wij altijd maatwerk. Volledig afgestemd op uw persoonlijke situatie. Wij helpen u kosteloos met alle juridische, administratieve en financiële zaken die na een ongeval op uw afkomen. Onze letselschadeadviseurs hebben veel kennis en ervaring en hebben de afgelopen jaren vele duizenden slachtoffers van verkeersongevallen, bedrijfsongevallen en andersoortige ongelukken begeleid en geholpen. We nemen uitgebreid de tijd voor u om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. We werken met een persoonlijk stappenplan en zorgen ervoor dat u steeds op de hoogte bent van de vorderingen in uw zaak.
Wat zijn de kosten van juridische hulp?
Juridische hulp kost geld, maar u hoeft ons niet te betalen voor onze juridische ondersteuning. De dienstverlening van Atlas Letselschade is voor u als cliënt altijd kosteloos. De kosten die we maken om u te helpen, wordt betaald door degene die aansprakelijk is voor het ongeluk. Zo is het geregeld in de Nederlandse wet.
.
Vragen over schade
Welke schadeposten zijn er zoal?
Wij zetten ons in voor het vergoeden van alle schadeposten waar u als het gevolg van een ongeval mee te maken krijgt. Daarbij gaat het niet alleen om de schade die u op dit moment lijdt, maar ook om toekomstige schade. Bijvoorbeeld omdat u hulp in huis nodig heeft. Of uw woning moet verbouwen omdat u niet meer kunt traplopen door het ongeval. Of omdat u uw werk of studie niet meer kunt doen. Wij helpen u met het in kaart brengen van de financiële gevolgen en zorgen ervoor dat u alle schade vergoed krijgt.
We hebben een aantal schadeposten voor u op een rijtje gezet:
- Medische kosten
- Kosten voor het verblijf in een ziekenhuis of revalidatiecentrum
- Het verlies van arbeidsvermogen omdat u uw werk niet meer (volledig) kunt doen
- Kosten voor aanpassingen in uw woning. Of verhuiskosten als u niet meer in uw woning kunt blijven wonen
- Kosten voor aanpassingen en hulpmiddelen. Bijvoorbeeld aanpassingen aan uw auto
- Studievertraging
- Kosten voor huishoudelijke hulp
- Eigen bijdrage zorgverzekering
- Reiskosten en de kosten van vervoersvoorzieningen
- Kosten voor persoonlijke verzorging
- Kosten in verband met zelfwerkzaamheid. Als gevolg van het ongeval kunt u niet meer alles zelf doen en moet u iemand inschakelen voor klussen in of rondom uw woning
- Verhoogde economische kwetsbaarheid. Het is moeilijk voor u om weer een baan te vinden
- Smartengeld
Wat kan ik zelf doen?
Als wij u begeleiden willen we graag dat u zoveel mogelijk aan ons overlaat, zodat u zich volledig kunt richten op uw herstel. Toch zijn er een paar dingen die u wel zelf kunt doen om uw schade beter inzichtelijk te krijgen voor ons:
- Noteer alle extra kosten die u maakt
- Bewaar alle bonnetjes en facturen
- Houd alle overige schadeposten voor uzelf bij
Wat is immateriële schade?
Een ongeval treft u niet alleen in uw portemonnee. Naast financiële schade kunt u na een ongeval ook te maken krijgen met immateriële schade. Met pijn en verdriet. Of het verlies van levensvreugde na een ongeval of medische fout. Misschien houdt u lichamelijke klachten over aan een ongeluk. Of heeft u blijvende littekens. Het kan ook zijn dat u uw werk, hobby of sport niet meer kunt uitvoeren. Bij Atlas Letselschade besteden we naast alle kosten ook veel aandacht aan de compensatie van de immateriële schade die u lijdt als gevolg van een ongeval. Smartengeld noemen we dat.
Wat is een redelijke vergoeding voor immateriële schade?
We begrijpen dat dit een belangrijke vraag voor u is, maar we kunnen daar geen standaard antwoord opgeven. Ieder ongeval is anders en iedereen heeft een andere persoonlijke situatie. De hoogte van het smartengeld is van veel factoren afhankelijk. Wat zijn de exacte gevolgen van het ongeval voor u? Wat is uw leeftijd? Welke medische aspecten spelen er allemaal? Heeft u te maken met blijvende schade? Kunt u uw werk nog uitvoeren na het ongeval? Sommige letselschadebureaus kiezen ervoor om indicatieve bedragen te noemen. Wij doen dat juist niet. We gaan liever met u het gesprek aan, zodat we u een eerlijk en reëel beeld kunnen geven van waar u op mag rekenen.
.
Medische vragen
Hoe krijg ik een medisch dossier?
Het is belangrijk dat u na een ongeval naar een arts raadpleegt. Het liefst binnen twee dagen. De arts zal uw klachten noteren in uw medisch dossier en dat is belangrijk voor de juridische afwikkeling van uw zaak. Raadpleeg dus altijd een arts ook al heeft u slechts lichte klachten. Alles wat in uw medisch dossier vermeld staat, kan in een later stadium van uw letselschade zaak van belang zijn.
Moet ik zelf mijn medische gegevens bijhouden?
Dat is niet verplicht, maar het is wel handig. Als u voor uzelf een verslag maakt waarin u opschrijft hoe het met u gaat, dan kan dat later eventueel van pas komen. Denk bij het maken van notities aan de volgende dingen:
- Waar heeft u pijn?
- Hoe verloopt uw herstel?
- Wat kunt u wel en niet meer na het ongeval?
- Welke medicijnen heeft u gekregen?
- Wanneer heeft u een arts geraadpleegd? Bijvoorbeeld wanneer heeft u uw huisarts, een arts in het ziekenhuis bezocht, een therapeut of bedrijfsarts bezocht?
.
Overlijdensschade
Wat is overlijdensschade?
Overlijdt iemand als gevolg van een ongeval? Dan hebben de nabestaanden vaak recht op een schadevergoeding. Het gaat er dan om dat zij financieel onderhouden werden door de overledene. Schadeposten zijn onder meer uitvaartkosten en gederfd levensonderhoud.
Nabestaanden kunnen ook aanspraak maken op affectieschade. Zijn zij psychisch zwaar getroffen door de confrontatie met het ongeval? Dan hebben zij wellicht ook recht op shockschade.
Voor wie?
Wil een nabestaande overlijdensschade claimen, dan moet er een relatie bestaan hebben tussen hem of haar en de overledene. In artikel 6:108 BW wordt omschreven dat de volgende relaties in aanmerking komen voor overlijdensschade:
- De huidige echtgenoot(o)t(e) of geregistreerd partner van de overledene.
- Minderjarige (ook ongeboren en niet-erkende) kinderen van de overledene.
- Andere gezinsleden en bloedverwanten van de overledene, mits zij kunnen aantonen dat de overledene financieel voor hen zorgde en dat zou blijven doen als hij/zij niet was overleden.
Had het slachtoffer ten tijde van overlijden bijvoorbeeld een latrelatie met zijn of haar partner, of uit huis wonende niet-studerende kinderen boven de 18? Zij komen niet in aanmerking voor overlijdensschade.
Uit welke schadeposten bestaat overlijdensschade?
Overlijdt een dierbare? Dan kunnen de nabestaanden de volgende kostenposten vergoed krijgen:
De kosten van de uitvaart van het slachtoffer
Het gaat hier om alle kosten die de begrafenis of crematie met zich meebrengt. Had de overledene een uitvaartverzekering? Dan wordt de uitkering hiervan in mindering gebracht op de schadevergoeding die de aansprakelijke partij betaalt.
Misgelopen levensonderhoud
Het wegvallen van het inkomen van de overledene heeft meestal grote gevolgen voor de nabestaanden. De wet gaat ervan uit dat zij moeten kunnen doorleven op hetzelfde niveau als zij deden voor het ongeval plaatsvond. De aansprakelijke partij moet dus het weggevallen inkomen vergoeden.
Bij het vaststellen van de weggevallen inkomsten wordt ook gekeken naar het toekomstperspectief van de overledene. Zou hij of zij in de toekomst meer gaan verdienen? Hoe lang nog tot zijn of haar pensioen? Dit wordt meegenomen in de berekening.
Ook de bijdrage in natura die de overledene deed aan het levensonderhoud moet vergoed worden. Denk aan het huishouden, het verzorgen van de kinderen en klussen rondom het huis die nu moeten worden overgenomen.
Ook hierbij kunnen uitkeringen van verzekeringen, bijvoorbeeld de levensverzekering, in mindering worden gebracht op de schadevergoeding. Al kan het ook zo zijn dat een rechter deze uitkering van een verzekering ziet als een vorm van smartengeld. In dat geval wordt deze uitkering niet in mindering gebracht op de schadevergoeding.
Affectieschade
Sinds 1 januari 2019 kunnen nabestaanden smartengeld claimen na het overlijden van een dierbare door een ongeval. Deze vergoeding wordt affectieschade genoemd. Het heeft jaren geduurd voordat het belang van deze vorm van schadevergoeding werd ingezien.
Shockschade
Shockschade is psychisch leed dat direct wordt veroorzaakt door het meemaken of geconfronteerd worden met de gevolgen van een ongeval. Bijvoorbeeld als een moeder ziet hoe haar zoon onder een vrachtwagen terecht komt. Maar ook als zij pas later ter plaatse is om zijn verminkte lichaam te identificeren.
Als er een door de psychiatrie erkend ziektebeeld aanwezig is bij de nabestaande, heeft hij of zij recht op vergoeding van de shockschade.
.
Juridische vragen
Kan ik zelf het gesprek ook aangaan met de aansprakelijke partij?
U bent natuurlijk niet verplicht om een letselschadebureau in te schakelen. Maar het is wel verstandig. We adviseren u om niet zelf het gesprek aan te gaan met de tegenpartij. Meestal is een letselschadezaak een complex juridisch traject. Daarbij gaat het om het formeel aansprakelijk stellen van de veroorzaker van het ongeval. Daarnaast moeten er medische dossiers opgevraagd worden en onderhandeld worden met de verzekeraar. Kortom, een complexe klus die om gedegen juridische kennis en ervaring vraagt. Een letselschade adviseur zorgt ervoor dat alle juridische en administratieve zaken zo goed mogelijk voor u geregeld worden. Als u contact met ons opneemt, weet u zeker dat u krijgt waar u recht op heeft.
.